Zašto se gine na sremskim putevima: Policija najavljuje pojačanu kontrolu saobraćaja!


Objavljeno | 06.05.2019  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Sremskoj Mitrovici, Vladimir Roljić, najavio je pojačanu kontrolu bezbednosti saobraćaja zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda u poslednjih desetak dana.

Kako je rečeno, pripadnici pripadnici policije koristiće represivne mere na koje ih obavezuje zakon u sprovođenju kontrole saobraćaja, te se i putem medija apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise.

„U poslednjih deset dana na području Republike Srbije svi smo svedoci da se dogodio veći broj saobraćajnih nezgoda u koima je bilo najtežih posledica, tragedija gde je poginuo veći broj lica, isto tako i na području Policijske uprave Sremska Mitrovica poslednjih dana aprila dogodile su se tri saobraćajne nezgode u kojima je život izgubilo šest lica tri putnika na području Opštine Ruma i vozač i suvozač i jedan biciklista na području Stare Pazove. Dogodile su se i dve nezgode na području Pećinaca i jedna na području Inđije gde su lica zadobila teške telesne povrede. Zajedničko za većinu ovih nezgoda je da su se dogodile noću i da je većinu ovih nezgoda izazvao vozač koji je bio pod uticajem alkohola.” – podsetio je Roljić naglasivši da nas ti događaji opominju da ne možemo biti zadovoljni celokupnom bezbednosnom situacijom jer svakog dana mogu da se dese ponovo ovakve nezgode sa najtežim posledicama.

„Najveći problem je čovek. Sve zavisi od čoveka, od vozača, negativni stavovi ili nemanje stavova o poštovanju propisa i bezbednosti proizvode negativna ponašanja što dovodi do saobraćajnih prekšaja i vodi u saobraćajne nezgode. Velik broj ljudi misli da je red da se popije kad god je to lepa ili ružna prilika, neki misle da je biti mlad i ne vezati pojas sad IN, da je bezbedno provozati se biciklom noću bez svetla časkom do prodavnice, ne poštovati ograničenje brzine, da pojas odmaže itd. Zbog takvih pogrešnih ili negativnih stavova prekoračuju brzinu, prolaze na crveno svetlo i posledice su saobraćajne nezgode.“- navodi potpukovnik Roljić dodajući da su za prva četiri meseca ove godine oni već sankcionisali blizu 15.000 saobraćajnih prekršaja, samo poslednjih sedam dana aprila napisano je 150 kazni za vožnju u alkoholisanom stanju, a 25 lica je zadržano na trežnjenju.

U narednom periodu svaki zaustavljeni vozač biće alkotestiran, a brzina automobila meriće se i tokom noći, ne samo danju.

“Pored toga kontrolisaće vezivanje pojaseva i prednjim i zadnjim sedištima,” ističe Roljić.

(Izvor: www.mitrovica.info Napisao: M. Milivojević)