Torbe i koferi za motocikle, šta treba znati


Objavljeno | 10.10.2018  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Putovanje motociklom na odmor je iskustvo koje se i te kako razlikuje od onog koje donosi ako je vaše prevozno sredstvo četvorotočkaš.

Pre svega, direktnije je: lakše upoznajete ljude i samo putovanje je zabavnije, ne prestavlja samo nužni deo procesa prelaska od tačke A do tačke B.

Poređenje različitih prtljažnih sistema

Vozači početnici mogu da steknu dosta iskustva tokom putovanja koja traju po nekoliko dana. Ali pre nego što se otisnu niz drum, potrebno je da se nađe mesta za sve što se na put nosi, a odgovarajućeg prtljažnog sistema može da bude pomalo naporan.

Kako bi vam izbor učinili lakšim, evo vodiča koji pokriva najpopularnije opcije.

Tank torbe
Pogone za: gotovo sve tipove motocikala, ali nisu najbolje rešenje za sport enduro mašine i dvotočkaše koji na rezervoaru imaju postavljene instrumente.
Obezbeđivanje: tu su tri osvnovna sistema, sa različitim varijacijama: s kaišem, magnetom ili klik-fit sistemom.
Prednosti: najmanje utiče na balans motocikla, idealne su za teške stvari, a u zavisnosti od veličine, može da bude i dobra zaštita od vetra.

Bočni koferi
Kompatibilni sa: Touring mašinama, sport tourerima, naked motociklima i određenim enduro modelima.
Obezbeđivanje: fiksirano postavljanje, individualno prilagođeno svakom modelu.
Prednosti: vodootporni modeli napravljeni od plastike ili aluminijuma s ekvivalent prtljažniku na automobilu. Nude popriličnu zaštitu od krađe i mogu da ponesu i teži teret.

Bočne torbe
Pogodni za: gotovo svaki motocikl sa sedištem za suvozača, uključujući i supersport modele.
Obezbeđivanje: uglavnom se ono vrši preko podesivih kaiševa koji se postavljanju preko (ili bolje rečeno, ispod) sedišta suvozača.
Prednosti: za povremene touring vožnje, kao i za čopere i sportsk modele, bočne torbe su finansijski pristupačna i po težini optimalnija alternativa bočnim koferima.
Važno: od izuzetne je važnosti da se obezbedi dovoljno rastojanje između torbi i vrelih izduva/prigušivača.

Gornji koferi
Pogodni za: sve motocikla na koje se odovarajući nosač može postaviti.
Obezbeđivanje: kao i bočni koferi, zahteva nosač dizajniran za motocikl na koji se postavlja.
Prednosti: većina gornjih kofera su dovoljno veliki da se u njih stave dve kacige. Poput bočnih kofera, vodootporni i mogu se zaključati.
Važno: pratite uputstva proizvođača u vezi postavljanja i maksimalne brzine.

Repne torbe
Pogodne za: sve motocikle sa sedištem za suvozača ili s nosačem za kofer.
Obezbeđivanje: preko kaiševa
Prednosti: tekstilne repne torbe su idealne za vozače koji na svojim motociklima ne mogu da postave kofere ili tank torbu. Na tržištu postoji veliki izbor, različitih veličina i oblika.

Kada nosite prtljag sa sobom, a pogotovo ako imate suvozača, potrebno je da prilagodite svoj uobičajeni stil vožnje, jer je centar mase u tom slučaju pomeren ka nazad. To može upravljanje učiniti težim, manje odzivnim i u nekim slučajevima dovesti do podrhtavanja u vožnji.

Preuzeto sa: www.moto-berza.com