Saveti za bezbednu vožnju u grupi


Objavljeno | 20.09.2020  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Neke destinacije su dosta udaljene pa nije lose da se dogovorimo oko nacina voznje i same pripreme za nju. Vozacka kultura kada su u pitanju grupne vožnje često je na niskom nivou. Zato hajde da pokusamo da razjasnimo neke stvari…

Naravno, mora se prvo znati gde se putuje. Ako je cilj daleko van asfaltnih puteva a vozite R nemojte ni da pokusate da se prijavljujete. Najbolje je da je grupa slicnih sklonosti i slicnih motocikala. Neko voli cesto da fotografise, neko voli da ruca u restoranu a neko voli da secka cajnu kobasicu i paradajz na nekoj serpentini. Neko boli brzu voznju, a neko laganicu i poluotvoren vizir. Zato se pre puta dogovorite. Ako je grupa veca, grupisite brze i sporije vozace i podelite se u dve ili vise grupa, uz prethodni dogovor o mestima sastanka na putu. Velika grupa tesko pretice, i teska je za preticanje, sto unosi nervozu u ostale ucesnike u saobracaju. Sve sto je vise od cetiri motocikla, moze se smatrati vecom grupom.

Mesto moze biti neka benzinska pumpa ili jos bolje kafic ili restoran. Obicno po neko zakasni pa je cekanje na njega lakse uz kafu i sokic. Treba dogovoriti vreme za okupljanje i vreme za polazak. Vodite racuna da ne kasnite. Na sastanak dodjite spremni za voznju, sto znaci u punoj opremi i sa punim rezervoarom goriva. Zaista je nervirajuce da se par minuta po polasku ponovo staje radi sipanja goriva… Podrazumeva se da je motocikl prethodnog dana pregledan i da je u besprekornom stanju.

Razmenite telefonske brojeve za slucaj da dodje do potrebe za brzom komunikacijom. Dogovorite se oko tacne trase puta i mesta za stajanje. Stajanja neka budu na najvise sat vremena voznje. To su ujedno i mesta za nalazenje ako se nekim slucajem pogubite za vreme voznje. Obavezno vodite racuna koji motocikl moze najmanje preci sa rezervoarom goriva, da bi se odabrala odgovarajuca pumpa, i tu sipajte opet svi. Neko iskustvo kaze da se ne prelazi vise od 200 km bez tankovanja. Prilikom stajanja na pumpi obavite i ostale poslove koji se hmm.. redovno moraju raditi. Prva stvar koju ja radim na pauzama je da vlaznom mikrofiber krpicom koju uvek imam kod sebe na motoru, obrisem vizir kacige i far(ove) motora.

Jako vazne napomene:
1) Kada grupa stane na pumpu zbog tocenja goriva, treba svi da sipaju, bez obrzira da li imate goriva ili ne. Time se obezbedjuje mirna voznja sledecih 200km. Nemojte propustiti tocenje pa da posle 50km zaustavljate grupu jer nemate vise goriva.

2) Slicno je i sa hranom – kada jedu svi, jedite i vi. Ako je grupa veca a vreme ograniceno, bolje je uzeti suvu hranu i jesti negde u prirodi. U restoranu ce se u takvoj situaciji izgubiti bar dva sata.

3) Ako se sporo spremate za voznju zamolite vodju grupe da vam javi vreme za polazak 5 minuta pre nego ostatku grupe. Ponekad je jako iritantno da grupa ceka par pojedinaca, narocito kada se to ponavlja danima, vise puta u toku dana.

Pre voznje dogovorite se ko je vodja puta. Taj ce voziti na celu kolone i diktirati tempo. Vrlo vazno je da taj ima osecaj za brzinu, i da je podesi prema motorima i znanju vozaca u grupi. Podrazumeva se voznja bez naglih ubrzanja ili kocenja, unapred dogovorenom brzinom. Nije lose da se dogovorite oko nekih znakova, kao sto su Nemam goriva, Imam kvar, Stani, Gladan sam i sl. Iza vodje grupe vozice najsporiji clanovi grupe, na osnovu kojih ce vodja uz pomoc retrovizora podesavati ritam voznje. Na kraku kolone trebao bi da bude opet jedan iskusan motociklista.

Postoji par veoma vaznih pravila kod voznje u grupi i vrlo je vazno da ih se pridrzavate. Osnovna stvar je rastojanje od prethodnog motocikla. Iskustvo govori da je potrebno voziti na 2 sekunde iza, i da je to vreme dovoljno da se zakoci u slucaju potrebe.

Samo saznanje da je vozac iza vas na rastojanju vas smiruje i daje osecaj slobode na putu. Imao sam prilike da vozim sa vozacima koji su mi stalno bili u repu, cak toliko da ga ni retrovizorima nisam video. Par puta smo u toku voznje imali problematicne situacije u vezi sa zaustavljanjem ili skretanjem – nije lako kad cujete skripu guma usled panicnog kocenja vozaca iza vas. Sve ovo smanjuje koncentraciju, brzo umara i smanjuje zadovoljstvo u voznji. Vrlo vazno je da imate poverenja u vozaca iza sebe.

Drugo vazno pravilo je u vezi preticanja. Preticanja u okviru grupe – nema! Kad se jednom krene, dobili ste svoju poziciju u grupi i zadrzite je do sledeceg stajanja, jer preticanje u grupi moze dovesti samo do problema. Skoro sam vozio u grupi u kojoj je bilo preticanja cak i sa desne strane, i to je jedan od razloga zasto pisem ovaj clanak. Sem toga, voznjom u stalnom redosledu cete nauciti na manevre i ponasanje vozaca ispred vas.

Kada dodje do preticanja drugih vozila, preticite pojedinacno, nikako po dva ili vise motocikala!! Preticanje zapocnite tek kada je prethodni motocikl to potpuno zavrsio! Takodje, dajte mu vremena da se odmakne od vozila koje je pretekao da bi vi imali mesto da se smestite po preticanju. Ako ste vi taj koji pretice, po preticanju sporog vozila odmah se prestrojte vise desno u odnosu na kolovoznu traku tako da motociklista iza vas ima mesta da udje u kolonu. Ovo su kriticni manevri i obavljajte ih krajnje pazljivo!

Ukoliko vam voznja iza prethodnika ne odgovara, pokusajte pazljivo da ga obidjete na nekom pravcu uz prethodnu najavu sirenom, ali jos bolje posle sledece pauze promenite mesto u grupi. Ako vam voznja iza njega odgovara, zapamtite to iskustvo za sledecu voznju jer tako grupa postaje sve bezbednija.

Ukoliko vozite autoputem, a zelite da smanjite prostor koji grupa zauzima mozete voziti u cik-cak rapsoredu obavezno vodite racuna o 2 sekunde razmaka od prethodnog motora. Za vreme voznje ne izvodite nagle pokrete, Vozite sa upaljenjim svetlima. Sve manevre najavljujte migavcima i po potrebi sirenom.

Uz postovanje ovih pravila voznja u grupi je bezbednija od pojedinacne voznje. Tako ce i neiskusni vozaci koristiti znanje iskusnog kolege sa cela kolone. Bice na vreme upozoreni na razne prepreke na putu. U slucaju kvara, uvek cete imati pomoc.