Pojas za motoriste, čemu služi?


Objavljeno | 30.08.2018  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Pojasevi su među najprodavanijim komadima odeće koju motociklisti kupuju, tako da definitivno mora da postoji nešto zbog čega su toliko popularni.

Postoji nekoliko različith teorija o njihovoj svrsi, što je dovoljan razlog da činjenice razdvojimo od glasina.

Ideja da se pojas nosi kako bi bubrege zaštitili pod vibracija je obična bajka. Kao i to da su pojasevi obavezni ako želite da bubrege zaštitite od hladnoće. Ruku na srce, naravno da su efikasan način za zaštitu od vetra i zime, ali im to nije primarna funkcija.

Najviše koristi od pojasa imaju mišići vaših leđa, a uz to oni pružaju dodatnu potporu vozaču. Oba ova faktora utiču na naprezanje u vožnji, bolove u mišićima i zamor, čime dugačka putovanja čine znatno udobnijim.

Dakle, kupovina pojasa je svakako isplativa investicija. Pitanje je koji kupiti? Odgovor na to zavisi od uslova u kojima ćete pojas nositi.

Tokom toplih letnjih dana, pojas treba da štiti ključne delove leđa od vetra, ali istovremeno da bude od takvog materijala da koži omogući da „diše“.

Tokom hladnih dana, preporučuje se višeslojni pojas. Poželjno je da spoljašnji deo bude napravljen od elastičnog materijala, uz termalnu postavu koja zadržava toplotu

Bez obzira na model pojasa, postoji jedno osnovno pravilo: nosite ga preko osnovnog sloja odeće, a ispod jakne. Na taj način će najefikasnije obaviti svoj posao.

Preuzeto sa: www.moto-berza.com