Motocikli za početenike, šta treba znati


Objavljeno | 01.10.2018  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Da li postoji savršena mašina za početnike? Teško je dati odgovor na to, ali imajući u vidu da se ljudi razlikuju, teško je reći da neki određeni motocikl može da ima sve što jednom početniku odgovara.

Ipak, postoje određene karakteristike koje motocikl čine pogodnim za početnika i upravo te karakteristike treba da vode novog vozača pri izboru njegovog prvog dvotočkaša.

Evo nekih faktora koji motocikl čine dobrim za početnike:

Nisko sedište, koje vozaču omogućava siguran položaj u vožnji.

Uspravan položaj u vožnji, za veću bezbednost i dobar pregled.

Intuitivno, neutralno upravljanje, za brže reakcije i bezbedno skretanje.

Sigurne kočnice, sa ABS-om za povećanu bezbednost.

Mala težina za lakše upravljanje

Dakle, u osnovi će motocikl najviše odgovarati vozaču početniku ako je lak za vožnju, ako mu pruža sigurnost, traži najmanji mogući napor i ne ometa vozača prilikom koncentrisanja na drum ispred sebe.

Skoro svaki početnik u glavi ima sliku motocikla koji želi. Evo u grubim crtama, glavnih kategorija motocikala i njihovih glavnih karakteristika.

Pravi autentični motocikl, bilo da se radi o klasiku ili novom „high-tech“ izdanju. Prednosti: idealan za svakodnevnu vožnju, srednja visina sedišta, uglavnom umerene težine, udoban položaj u vožnju i to sa dobrim pregledom, dobre upravljačke karakteristike. Mane: gotovo da nema nikakvu zaštitu od vetra.

Najbrže mašine na stazi. Doduše, te sportske performanse mogu da bude problematične u svakodnevnoj vožnji. Prednosti: visoka stabilnost, precizno upravljanje, mala težina, izuzetna aerodinamičnost. Mane: relativno visoko sedište, naporan položaj u vožnji sa slabim pregledom, teško da se može nazvati pogodnim za suvozača, baš se i ne snalazi u gradskom saobraćaju ili krivudavim planinskim putevima.

Udoban motocikl za putovanja na duge staze. Prednosti: izuzetno udoba položan u vožnji, odlična zaštita od vetra, idealan za suvozača, pravljen za duga putovanja. Mane: uglavnom su veoma teški, težak pri upravljanju, visina sedišta i širina nisu idealni za one sa kratkim nogama.

Vožnja u američkom stilu – ne brza, ali izuzetno „kul“. Prednosti: nisko sedište, dobar pregled, opuštena vožnja. Mane:pasivan položaj u vožnji, mala kontrola, uglavnom veoma teški, težak pri upravljanju, skromne performanse kočnica, mali klirens pri skretanju, bez zaštite od vetra.

Sinonim za zabavnu vožnju, bilo da je na drumu ili van njega. Idealan je za početnike koji nisu preterano zahtevni po pitanju udobnosti. Prednosti:izuzetno aktivan, optimalna kontrola, izuzetne manevarske sposobnosti, mala težina, izdržljiv. Mane:visok, usko sedište, nije baš pogodan za suvozača, nije idealan za duge vožnje, treba se naviknuti na jednocilindarski agregat, bez zaštite od vetra.

SUV na dva točka. Izuzetno svestran i pogodan za sve od šljunka do autoputa. Prednosti: aktivan u udoban položaj u vožnji, odličan pregled, pogodan za suvozača, pogodan za duga putovanja, udobno ogibljenje, odlične manevarske sposobnosti. Mane:često visoko sedište, visok centar mase, često ume da bude prilično težak.

Na Vama je sada da odaberete onaj model motocikla koji najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Preuzeto sa: www.moto-berza.com