Kako funkcioniše kvik šifter?


Objavljeno | 19.11.2018  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Držite gas potpuno otvoren, menjate stepen prenosa nagore i sve bez da gubite na vremenu. To nije magija, to je kvik šifter (Quick Shifter). Saznajte kako to stvarno funkcioniše?

Danas uglavnom svi znaju šta je kvik šifter, postao je deo standarne opreme a da li znate kako radi?

Prosečan motociklista koji se fokusira na savršenu promenu stepena prenosa naviše će obično izvršiti zadatak za 600 milisekunddi. Toliko je približno potrebno da se pritisne kvačilo, otpusti gas, pomeri papučica menjača i završi promena prenosa.

Kod kvik šiftera su se sve ove operacije svele samo na jednu: pomeriti papučiu menjača naviše (ili naniže kod nekih verzija motora kao i kod motocikala koji se koriste za trke).

Kvik šifter funkcioniše tako što kada izvršimo pomeranje papučice menjača, šalje se impuls do kontrolne elektronske jedinice (ECU) koja na 15 miliseknudi prekida paljenje motora, ili dovod goriva i na taj način se u trenutku zaustave zupčanici u menjaču i bez problema se izvrši prenos stepena motocikla.

Postoje više principa na kojima kvik šifter radi:

Neki od principa rade sa senzorima položaja i čim se izvrši promena položaja papučice menjača automatski se šalje signal kontrolnoj jedinici koja dalje prekida rad motora.

Drugi principi koriste senzor pritiska na papučicu menjača. Sama poluga menjača ima jedan mali cilindar pod pritiskom koji kad se izvrši pritsak na papučicu menjača, menja pritisak u cilindru. Tu promenu pritiska beleži senzor koji opet šalje tu informaciju kontrolnoj jedinici.

Kvik šifter, kao i ABS i kontrola proklizavanja su brzo postali standardna oprema na serijiskim motociklima. Setimo se samo kako je pre par godina Kawasaki prvi upotrebio 2010-te godine na novom ZX10R kvik šifter kao standardni deo opreme a danas ga imaju gotovo svi sportski modeli motocikala, poput aprilije RSV4, BMW1000RR i ostali.

Preuzeto sa: www.moto-berza.com