Deseta godišnjica najluđeg moto skoka


Objavljeno | 16.10.2017  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

Ove godine će biti obeležena deseta godišnjica jedne od najluđih moto akrobacija ikada, kada je za doček Nove godine 2008. Robi Medison skočio na vrh, i sa 30 metara visoke replike Trijumfalne kapije u Las Vegasu.

Doček Nove godine je najveće slavlje kojem se svi radujemo, i željno ga očekujemo spremajući se i birajući detaljno sve, od garderobe do mesta dočeka. Ipak, Robi Medison je pre tačno deset godina odlučio da provede potpuno drugačiji doček!

Životni izazov

Red Bull je izazvao Robija Medisona da se popne na vrh zgrade, a zatim da skoči odatle, ponudivši mu dva miliona dolara. Ceo skok je emitovan uživo, ali je i osvedočen hiljadama prisutnih gledalaca.

Medison je sve vreme dok je trajala akrobacija izgledao smireno i kao da drži sve pod kontrolom. Dok je izvodio skok izgledalo je kao da je to za njega sitnica, i kao da svaki dan skače motorom sa visoke zgrade.

Ipak, kada se skok završio, i kada su ga novinari pitali za utiske izjavio je da ovo ne bi nikad ponovio, čak ni za deset miliona dolara.

Povreda ruke kao uspomena

Iako je Medison preživeo ovaj skok, i imao mnogo sreće, ipak nije prošao bez ikakvih posledica. Najvidljivija povreda je bila isečeno meso između palca i kažiprsta.

Povreda se dogodila u prvoj polovini skoka, odnosno dok se peo na Trijumfalnu kapiju, ali on je izjavio da se sve dogodilo toliko brzo da uopšte nije shvatio koliko je povreda ozbiljna i teška.
U trenutku udara shvatio je da mu se nešto dogodilo sa rukom, odnosno da se povredio, ali uzbuđenje koje je osećao zbog skoka bilo je preveliko da bi se u tom trenutku obazirao na povredu.

Nakon skoka odmah je prevezen u bolnicu, ali njemu nije bilo jasno zašto je tako hitno prebačen jer nije slomio nijednu kost. Tek u bolnici je shvatio koliko je povreda ruke ozbiljna i da su morali da je saniraju sa 10 šavova.

Međutim, u bolnici se zadržao sat i po, pa nastavio dalje da proslavlja Novu godinu u noćnom klubu u Las Vegasu.

Ljubav prema rizičnim sportovima

Nakon skoka je rekao da će odmoriti nekoliko nedelja od rizičnih akrobacija, ali da je to njegova strast, i da će time nastaviti da se bavi čim bude siguran da mu je ruka u redu i izlečena.

Takođe, izjavio je da ne bi odustao od ovog najluđeg skoka da mu je u tom trenutku pre akrobacije ruka bila povređena, ovo je bilo nešto što je prosto morao da uradi.

U prvom intervjuu nakon skoka izjavio je da je ova povreda ravna posekotini od papira, jer je u raznim prethodnim akrobacijama lomio vrat, rebra, izbio zube, lomio ključnu kost, dva puta levi zglob na ruci.
Takođe, našalio se da su tih deset šavova koje je zaradio skačući sa Trijumfalne kapije mali suvenir, uspomena koju će poneti sa puta kada se vrati kući u Australiju.

Medison je kritikovan da izaziva sreću i da sledeći put lako može da završi mrtav. On, sa druge strane, naglašava da su motoakrobacije njegov život, da ga porodica podržava, kao i da je njegova strast prema ovome ogromna, pa ga potencijalno loše stvari ne mogu uplašiti.

Ostale Medsionove akrobacije

2008. godina bila je i godina kada je Medison oborio svetski rekord skočivši 98 metara u Riju.

Robi Medison je velika fristajl zvezda u svetu motokros vozača, a osim ovim novogdišnjim poduhvatom, pažnju i zaprepašćenje javnosti privukao je i kada je skočio preko Korintskog zaliva u Grčkoj, postavši prvi motociklista koji je to uspeo.

Ove godine Medison je izveo akrobaciju surfovanje motociklom i još jednom pomerio granice i oduševio ljubitelje rizičnih sportova.

Da zaključimo, nečiji izbor su kafane za doček Nove godine, nečiji su klubovi, dok su nekima to porodični dočeci. Ipak, Robi Medison je bukvalno shvatio termin najluđe noći pre tačno deset godina, i odlučio da napravi skok koji je preživeo samo zato što je imao sreće.

Budite pametni!