250.000 posetilaca na kultnom moto skupu u SAD


Objavljeno | 19.08.2020  
Tekst se nalazi u kategoriji Arhiva vesti

80. po redu izdanje Sturdžiz moto relija održano je ove nedelje, uprkos brojnim pozivima da se kultni događaj otkaže.

Južna Dakota, država u kojoj se održava Sturdžiz je imala relativno mali broj zaraženih od virusa korona, pa tako nikakve ograničavajuće mere nisu mogle da otkažu događaj.

Međutim, više od polovina ovog malog mesta je tražilo da se sve makar odloži dok epidemiološka situacija ne bude bolja.

Organizatori tvrde da su preduzeli sve mere zaštite, iako nošenje zaštitnih maski nije obavezno, a socijalna distanca je gotovo nemoguća u prepunim barovima i noćnim klubovima.

Tokom deset dana trajanja Sturdžiz relija, obično bude oko pola miliona posetilaca, dok se procenjuje da će taj broj ove godine biti upola manji. Međutim, kako je događaj otvorenog tipa, motociklisti jednostavno mogu da dođu na svojim mašinama, pa je teško dobiti pravi uvid u tačan broj prisutnih.

Organizatori su za stanovnike mesta, koji ne žele da napuštaju svoje domove za vreme trajanja manifestacije, obezbedili dostavi namirnica, mada se nisu potrudili da pozovu one koji se nalaze u žarištima da ove godine preskoče dolazak na skup.

Prema rečima 63-godišnjeg Kevina Lansmana, jedina razlika u odnosu na ranije godine je to što poneko nosi zaštitnu masku. Barovi i noćni klubovi su puni, a ljudi se ponašaju kao da se ništa oko njih ne događa.

„Ovo je ludost“, izjavila je Linda Čaplin, stanovnica Sturdžiza. „Održati događaj u ovakvim uslovima je neodgovorno i neozbiljno.“

U trenutku pisanja ovog teksta, broj zaraženih u SAD iznosi 5.253.855, dok je od virusa preminulo 166.276 osoba.

Evo kako izgledaju ulice Sturdžiza: